Afstand: 6 kilometer

Waar: Hamburg (Duitsland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Heuberg, Hamburg.

Samengevat: Een wandeling door een deel van het centrum van de Hanzestad Hamburg. Grachten, bruggen en veel bouwwerkzaamheden. Niet de meest bijzondere wandeling.

Beoordeling: 6

Voor de drukte van een handelsdag in de Hanzestad uit gaat de stadswandeling vroeg van start. Het plein waar de speld van het startpunt op de kaart is geprikt is eenvoudig te vinden. Met een terrasje voor het eerste kopje koffie als een mooie bijkomstigheid. Na een Hollands kopje koffie kan de wandeling van start gaan.

Tussen de hoge gebouwen door gaat het in de richting van de gracht. Waar de uitgestippelde route bij het water rechtsaf wil slaan, maar een versperring van Duitse grondigheid dwingt de wandelaars tot een onverwachte stop. Na een korte blik op de kaart, wordt er snel een alternatieve route gevonden.

Slingerend door de straten trekt de wandeling langs de ‘Michel kirche’. en verder in de richting van de haven. De boten die in vroegere tijden de handel van het Hanzeverbond kleur gaven zijn al lang uitgevaren, maar op het water is nog heel wat leven te zien.

De route volgt de verkeersstromen terug de stad in en gaat langs het rijkversierde stadhuis over de kade en langs het water terug naar de winkelstraat.

Het laatste deel van de route gaat met het uitzicht om een aantal historische gebouwen terug naar de hooiberg. De wandeling wordt afgesloten met nog een kopje koffie. Algemeen oordeel van de wandelgroep: niet de meest bijzondere wandeling. Veel bouwwerkzaamheden versperren vaak de doorgang, en er zijn minder boeiende doorkijkjes dan verwacht. Niet direct voor herhaling vatbaar.

Ps. er is een tweede wandeling in Hamburg gemaakt. Deze trok door de wijk ‘Altona’. Niet de meest bijzondere wandeling. Tijdens de wandeling even stilstaan om kratjes te tellen bij de brouwerij ‘Holsten”. De route van de wandeling van acht kilometer is hier beschikbaar.

Facebooktwitter