Afstand: 10 kilometer

Waar: Oslo (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Prinsens gate (bij Paléhaven), Oslo

Samengevat: Een stadwandeling langs een groot deel van de bezienswaardigheden van Oslo, zoals het koninklijk paleis, het Vigeland Park, de haven, het stadhuis en het parlementsgebouw.

Beoordeling: 8,5

Vandaag wappert voor het eerst de Noorse vlag boven de wandeling. De wandelspits wordt afgebeten met een stadswandeling door Oslo. Niet ver van het treinstation gaat de wandeling van start. De eerste stop is ‘Dom kirke’. Meer dan drie honderd jaar is de kerk een van de herkenningspunten van Oslo. Na een korte rondgang over het plein (vanwege de zondagsdienst was het niet mogelijk de kerk te bezoeken) trekt de route verder langs het nationaal museum: the national museum. Vandaag wint de blauwe lucht het van de grootste kunstcollectie van Noorwegen en gaan de wandelaars verder in de richting van het koninklijk paleis.

Met een nog bijna leeg voorplein is er alle ruimte om een rondje te draaien, een foto te maken van de wacht die zijn gezicht strak in de plooi houdt voordat de route via de tuin aan de achterkant het paleis voor gezien houdt en in de richting van het Vigeland Park gaat, het park dat te boek staat als ‘s werelds grootste beeldenpark van een kunstenaar.

Binnenkomend langs de tennisbaan en het zwembad (dat er letterlijk uitziet als een grote bak met water en meters boven het maaiveld uitsteekt) wordt de hoofdingang overgeslagen en wordt er schuin op de brug met de beelden aangewandeld. Omdat bij de meeste beelden even wordt stilgestaan (of om te bekijken of om er een interactieve foto mee te maken) duurt het even voor de overkant wordt bereikt.

De fontein op het plein is meer dan blikveldvullend. Nadat ook de meeste beelden van de fontein in de korte inspectieronde zijn opgenomen is het tijd om de klim te maken naar het grootste beeld in het park. In een optimistisch poging is er begonnen het aantal figuren in de opeenstapeling te tellen, maar na tien pogingen wordt besloten dat dit onbegonnen werk is. Dus gaat de wandeling verder naar het meest verweg gelegen beeld gemaakt. Hoewel het op een zonnige dag bijna onmogelijk is foto’s van de beelden te maken zonder bezoekers, lukt het om een kleine serie foto’s te maken met alleen de beelden erop.

De voetstappen in een kleine variatie terug volgend, gaat het nogmaals langs de grote fontein om vervolgens rechts af te slaan in de richting van het Vigeland Museum. Ook hier wint de zon het van de kunstcollectie en wandelt de groep via de brede straten in de richting van de haven. Na de afkoeling van een briesje vanaf het water, slingeren de wandelaars langs het stadhuis (een niet te missen gebouw van bakstenen) voor de laatste meters naar de finish: het park voor het parlementsgebouw. Omdat er ook in de wandelgroep democratie heerst, wordt met meerderheid van stemmen besloten dat het tijd is voor de lunch.

Ps. voor wie geen zin heeft om een stadswandeling te maken, kan ook gebruik maken van een leenfiets. Met een bijna onuitputtelijke hoeveelheid fietsen en bijna net zoveel stallingen is het een goed alternatief voor de tram, bus of benenwagen. Let er wel op dat voor elke fiets die je nodig hebt er een aparte smartphone beschikbaar moet zijn. Dus is er in de groep iemand die smartphoneloos door het leven gaat, dan kan er een fiets minder geleend worden.

Facebooktwitter