Afstand: 9 kilometer (waarvan 4 kilometer met de pont)

Waar: Oslo (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Karl Johans Gate, Oslo

Samengevat: Een vaartochtje met de pont door het Oslofjord naar Bygdøy voor een wandeling naar Oscarhall. En natuurlijk een boottochtje terug. Finish bij het parlementsgebouw.

Beoordeling: 8

Na de ochtendwandeling langs het Vigeland Park staat voor de middag een boottochtje door het Oslofjord en een korte wandeling langs Oscarhall op het programma. Vanaf het plein met uitzicht op het parlementsgebouw en het koninklijk paleis gaat de route terug naar de haven. Het pontje naar Bygdøy ligt al te wachten en vertrekt niet veel later precies volgens vaarschema.

Met een prima uitzicht op de skyline van Oslo gaat het met de wind in de haren naar de overkant van het water. De zeebenen voelen direct het klimmetje dat vanaf het aanlegsteiger overwonnen moet worden in de kuiten.

Eenmaal de hoogtemeters overwonnen is de route goed te doen. Bij het museum wordt nog even getwijfeld, een bezoek aan het museum brengen of een rondje door het groen van Oscarhall maken. Op een zomerse dag valt de keuze op het groen. Bij het hek bij de ingang is het nog even diep ademhalen voor nog een paar hoogtemeters, maar het uitzicht over het water is zeker de moeite waard.

Voor de terugweg wordt het pad onder de poort door en door de tuin gekozen. Een steile afdaling op het grint is even uitkijken maar zonder schuivers wordt, via het kleine openluchttheater, het pad langs het water bereikt.

Het is even wachten op het pontje terug naar de overkant (het retourkaartje geeft de passagier de mogelijkheid om nog een extra stop te maken voor een bezoek aan het vikingschip, naar dat staat al later op het programma en wordt dus vandaag overgeslagen).

Weer op het vaste land gaat de route via het park met uitzicht op het Parlementsgebouw naar de eindstreep. Neergestreken op het terras is de wandelgroep het eens: waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende wandeling om in Oslo te maken, maar op een zomerdag is de combinatie van boottochtje en korte wandeling een prima tijdsbesteding.

Ps. op de pont is de Oslopas niet geldig. Controle van de kaartjes vindt halverwege de oversteek plaats. Wie niet het juiste kaartje heeft kan nog wel op de boot een kaartje kopen. Vandaag in ieder geval, is de controleur onverbiddelijk voor reizigers met een ‘Oslopas’. Op Bygdøy kunnen ook verschillende musea bezocht worden, maar een wandeling met de zon op het gezicht heeft de voorkeur vandaag.

Facebooktwitter