Afstand: 3 kilometer

Waar: Oslo (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Karl Johans Gate,  Oslo

Samengevat: Laatste stuk van de lange dagwandeling (inclusief boottochtjes) door Oslo. Het laatste deel gaat vanaf het plein voor het Parlementsgebouw, door de ‘Festung Ankerhus‘ en eindigt in de oude stationshal, de Østbanehallen.

Beoordeling: 7,5

Na een korte pauze als afsluiting van de tweede wandeling in Oslo, is het tijd voor het laatste en kortste deel van de wandeling door de stad. Dwars over het plein voor het parlementsgebouw langs gaat het nog een keer in de richting van de haven. Vlak voor het water buigt de route linksaf in de richting van de ingang van ‘Festung Ankerhus’. Met meer dan zeshonderd jaar historie is er in dit historische deel van de stad genoeg te zien.

Slingerend over de hobbelige paden gaat het langs de verzameling historische gebouwen die samen de oude vesting vormen. Vandaag wordt er op het gras een klein historisch toneelstuk opgevoerd (in het noors en zonder ondertitels dus niet heel veel van te volgen). Om de acteurs van stilte in de zaal te verzekeren staat er een suppoost in een lichtgevend vest netjes het bord ‘quiet please’ op te houden. Omdat de groep binnen twee minuten al de draad van het verhaal kwijt is, wordt de route maar verder gevolgd.

Aan de andere kant van de vesting steekt de wandeling de brug over en loopt de moderne stad weer binnen. Langs het oude beursgebouw dat een beetje wegvalt tussen alle hoogbouw gaat de route het punt van de laatste kilometer voorbij.

Met de blik op het eindpunt van de wandeling in zicht wordt er nog even stevig doorgestapt. Met nog een laatste omtrekkende beweging wordt de finish bereikt.

Met nog een laatste rondje door de Østbanehallen, waar een hele verzameling eetgelegenheden te vinden is, wordt de dagwandeling door Oslo afgesloten. Na kort overleg is het oordeel van de groep unaniem: Oslo is een mooie stad (het zonnige weer heeft zeker geholpen bij het positieve oordeel), er is veel te zien en te beleven. Zeker een aanrader.

Ps. de wandeling is te combineren tot een lange dagwandeling door Oslo met “stadswandeling in Oslo‘ en/of ‘met de pont naar Oscarhall‘.

Facebooktwitter