Afstand: 7 kilometer

Waar: Hafjell (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan de Hundersaetervegen, Hafjell, Noorwegen

Samengevat: Wandeling met uitzichten. Na niet te missen klimwerk, een wijds uitzicht over het landschap en een minder inspannende weg terug.

Beoordeling: 7

Voor vanmorgen staat de eerste wandeling buiten Oslo op het programma. Neergestreken in de schaduw van Lillehammer is het decor ruiger maar niet te verlaten. De eerste achthonderd hoogtemeters worden met de auto overwonnen (na een kleine worsteling bij het tolpoortje) en op de parkeerplaats op de top worden dan toch de wandelschoenen in stelling gebracht.

De route is niet te missen, het bordje staat (in ieder geval vandaag) voorzien van twee handschoenen en een hangslot duidelijk zichtbaar aan de rand van de parkeerplaats. Vol goede moed worden de eerste stappen gezet. En gelijk wordt duidelijk dat nog niet alle hoogtemeters van de dag erop zitten.

Met de eerste stapel stenen als mikpunt worden de kilometers gestaag afgewandeld. Zo nu en dan een steen een paar meters meedragend om een kleine bijdrage aan het volgende herkenningspunt te leveren. Met een beetje beleid worden alle stenen zo neergelegd dat de stapels stevig overeind blijven staan.

Met alle afleiding wordt onverwacht snel de top van de klim bereikt. Met een wijds uitzicht is het een goed moment voor een kleine pauze. Nadat het rondje is gemaakt is het de tijd om aan de terugweg te beginnen.

Nu het klimmen van de wandeling er op zit gaat het in een gestaag tempo in de richting van de parkeerplaats. Meer groen in het blikveld dan tijdens de klim naar boven zorgt voor een heel ander uitzicht.  Voordat de wandelaars vermoeide voeten hebben gekregen, is de parkeerplaats weer bereikt en zit de ochtendwandeling erop. Iets verderop ligt een restaurant, een mooie locatie voor de lunch.

Op het terras wordt de wandeling nog even besproken. Samengevat: prima wandeling voor de ochtend. Een kleine uitdaging in de klim wordt goedgemaakt door de wijdse uitzichten.

Ps. na de lunch nog een tweede wandeling gemaakt. Nu aan de andere kant van de weg. Deze was minder succesvol. Veel natte stukken en water in schoenen trokken, na ruim vier kilometer ploeteren, de finishlijn een stuk dichterbij.

Facebooktwitter