Afstand: 6 kilometer

Waar: Wateren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Twee provincies in een wandeling: Friesland en Drenthe. Na de ‘Hoge Veluwe’ is het Nationaal Park ‘Drents Friese Wold‘  het grootste aaneengesloten bosgebied in Nederland. Dan moet het lukken om hier een wandeling te gaan maken over een paar bospaadjes. De uitdaging van deze wandeling is het feit dat de wandeling door twee provincies gaat. De wandeling volgt verschillende bospaden, steekt de hei over en komt langs een paar punten die stof tot nadenken geven over nut en noodzaak.

P1010160

In een gebied dat bekend staat als het op-een-na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland moet het lukken een wandelingetje te maken. Net buiten Wateren (als wandelaar kom ik op plaatsen waarvan ik voorheen nog nooit gehoord had en gelukkig met behulp van een navigatiesysteem altijd weet te vinden) een plaats gevonden om de wandelschoenen aan te trekken.

Eerst een breed zandpad over. Bij het veerooster staat een bijzonder bord. Niet de waarschuwing om ten minste vijfentwintig meter bij de dieren uit de buurt te blijven valt op, wel het verbod om te vliegeren. Geen idee waarom je hier niet mag vliegeren of waarom het een goed idee zou zijn om te gaan vliegeren tussen zoveel bomen, zou hier wel genoeg wind te vangen zijn? Wat het nut of de noodzaak van dit bordje is; wie het weet mag het zeggen.

Omdat het brede zandpad nog een heel eind rechtdoor lijkt te gaan toch maar gekeken of er een smaller paadje te vinden is. Blijkt niet te moeilijk te zijn. Dit smalle bospad slingert van links naar rechts, gaat over een paar kleine klimmetjes en vandaag langs een paar woest uitziende grazers (gelukkig staan ze achter een draadje, over nut en noodzaak gesproken).

Na al dat geslinger door Friesland maakt de wandeling de oversteek, officieel langs de grenspaal, naar Drenthe.

P1010170

Eenmaal in Drenthe zijn er nog meer bospaden om te volgen. Na een paar keer links en rechts te zijn gegaan, is het toch tijd om te kijken of het beginpunt weer binnen handbereik te krijgen is. Eenmaal uit het bos moet er nog een stuk hei over gestoken. Voor de hei wordt bereikt moet er eerst nog een klaphek overwonnen worden. Eenmaal door het hek en een blik over de linkerschouder blijkt dat vijf meter verder de afrastering op houdt, dus waarom er nog een klaphek staat is niet helemaal duidelijk.

 

P1010181

Maar het mooiste vraagstuk voor vandaag over nut en noodzaak is de stile midden in de zandbak. Toegegeven, een stevig overstapje maar waar je precies overheen stapt blijft, in ieder geval vandaag, de vraag.

Nog een klein eindje met de benenwagen voor de wandeling door twee provincies er voor vandaag op zit. Hiermee is ook het lijstje voor ‘vijf dagen – zes provincies’ compleet.

 

 

Facebooktwitter