Afstand: 6 kilometer

Waar: Tretten (Noorwegen)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats camping Rustberg, Konigsvegen

Samengevat: een wandeling door het bos met een klim en een kleine uitdaging bij de paardenwei.

Beoordeling: 6 (met 0,5 als bonus voor het goede gezelschap)

Met uitzicht op het zwembad van de camping wordt de auto geparkeerd voor een korte boswandeling. Het eerste deel van de gemarkeerde route gaat dwars over de camping. Aan de rand van het bos met bomen die bijna de wolken lijken te raken, is het even zoeken naar het routebordje. Deze blijkt goed verstopt te staan in het groen. Met de aanwijzing  om rechts af te slaan, gaat de wandelgroep het bospad op. Hier begint bijna direct het klimmen. De route volgt het grindpad tussen de bomen door. Op de kruispunten helpen, nu duidelijk zichtbaar, de routeborden verder op weg.

Omdat het pad vooral tussen de bomen doorgaat is het uitzicht over de omgeving wat beperkt. Met zo weinig afleiding kan er redelijk door gewandeld worden. Bij de eerste (en zoals bleek enige) echte uitdagende afdaling is het even uitkijken om zonder te veel glijpartijen veilig beneden te komen.

Aan het eind van het pad is er enige twijfel. Geen routebord, een kaartje dat voor meerdere uitleg vatbaar is en donkere wolken die zich samen trekken zorgen voor een klein beetje onrust. Voorzien van de aanwijzingen dat de camping links ligt, wordt besloten links af te slaan. Na het oversteken van het boerenerf, wordt soepel het hek van de wei opengemaakt. De route gaat aan de andere kant van de wei verder.

Bijna aan het eind van de oversteek van de wei, is er dreigend geroffel te horen. Twee nieuwsgierige paarden, die zich blijkbaar in een hoekje van de wei verstopt hadden, komen in een behoorlijk tempo in de richting van de wandelgroep. Een beetje onder de indruk van al die kilo’s vlees wordt iets minder soepel dan normaal de overstap over het hek gemaakt en blijven de wandelaars buiten bereik van de iets te nieuwsgierige paarden.

Het geroffel van de paardenhoeven wordt naadloos vervangen door dreigende geluiden in de lucht. Met een iets sneller dan normaal wandeltempo wordt de route door het bos gevolgd. Net voor het bereiken van de rand van de camping worden de eerste kleine regendruppels gevoeld. In een versnelling hoger worden de laatste honderd meters afgehandeld en zit de hele wandelgroep net voor de regen losbarst hoog en droog.

Algemene conclusie van de wandelgroep over de wandeling: het gezelschap was prima, het decor niet al te boeiend.

Facebooktwitter