Afstand: 9 kilometer

Waar: Heerde (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een wandeling door het bos en over de hei. De hele wandeling gaat over zandpaden.

21206332403_bf75831166_o

 

Weerbericht voor vandaag: zon met de kans op stapelwolken. Prima weer voor een wandeling. We kiezen voor het “Zwolse Bos”. Hier kunnen we een mooie wandeling maken door het bos en een stukje over de hei (lekker in het zonnetje). Het begint al goed, na 50 meter blijkt dat we het eerste pad rechts al gemist hebben (het excuus is dat het bospad wel heel goed verstopt is), dus even een klein stukje terug. Het smalle bospad slingert en heeft een paar mooie klimmetjes, pas wel op voor een langs flitsende mountainbikers. Zondagmorgen met zonnig weer dus er zijn heel wat fietsen uit de schuur gehaald en wandelschoenen uit het rek. Gecombineerd met wat loslopende honden, is er nog een kleine woordenwisseling waar te nemen.

We maken de oversteek over de hei. Een heerlijk zonnetje op het gezicht. Er hangen veel spinnenwebben in de hei. Dauw, zon en weinig wind laten hele verzamelingen spinnenwebben over om te bewonderen.

DSC_0253

In het Zwolse bos zijn verschillende stukken hei te vinden, overblijfselen van de tijd dat de Heerderhei werd gebruikt voor heideontginning. Begin 19-honderd werd de hei vervangen door bos. Dat levert nu nog een mooie combinatie van bos en hei op.

Aan de andere kant van de hei nemen we het brede zandpad rechtsaf.  Op een van de bomen groeit bijna over de volle lengte van de boomstam een opeenstapeling van zwammen. Een bijzonder gezicht.

DSC_0256

We wandelen verder over verschillende zandpaden en bospaden door het bos. Er zijn genoeg paden om uit te kiezen. Omdat we vooraf niet echt een route hadden uitgestippeld, is het vooral op goed geluk. Eventjes lijkt het of het pad wordt versperd door een omgevallen boom, maar er is al een alternatief padje uitgesleten. Breed genoeg om de weg te kunnen vervolgen.

Er volgen nog een paar brede zandpadden, met langs het pad de kleurrijkste verzameling van paddenstoelen. We hebben er maar even een groepsfoto van gemaakt. Rood met witte stippen, maar zonder kabouter Spillebeen.

Na 9 kilometer zijn we terug bij de auto. Even goed de modder van de schoenen stampen en dan naar huis.

Ps. de wandeling kan verlengd worden door een andere wandeling (bijvoorbeeld “Pootje baden” of “Blokje om”) die ook op de parkeerplaats begint te kiezen.

Facebooktwitter