Afstand: 8 kilometer

Waar: Eernewoude (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: het eerste gedeelte van de wandeling is vooral veel rechte weg (wel lekker in het zonnetjes langs het water en de bootjes). Het tweede gedeelte, door het natuurreservaat vond ik mooier.

20753922504_78887a20c7_o

 

Er zijn nog een paar zomerdagen beloofd dus nog op zoek gegaan naar een wandeling. Met de zoektermen “friesland, water, wandelen” is een van de zoekresultaten een wandeling in “De Alde Feanen”. De wandeling wordt omschreven als een aanrader. Ik ben overtuigd.

Omdat ik niet elke dag door Friesland rijd, toch maar de tomtom ingesteld om het beginpunt van de wandeling in Eernewoude te kunnen vinden. Met de digitale ondersteuning is de parkeerplaats goed te vinden. Of het de bedoeling is om hier de parkeren is mij niet helemaal duidelijk. Maar er staat ook niet dat je er niet mag parkeren. Het is buiten het hoogseizoen, aan het eind van een vrijdagmiddag, dus parkeer ik de auto toch maar op de aangegeven parkeerplaats net buiten Eernewoude.

Vanaf de parkeerplaats gaat de route richting het dorp. Eerst een stukje langs de haven waar nog een paar boten komen binnen varen. Na een paar bochten wordt het schelpenpad langs de vaart bereikt. Vanaf hier staat de zon lekker op het gezicht en strekt het pad zich recht vooruit. Voordeel is wel dat je hier niet makkelijk de weg kwijt raakt.

Met een beetje wind vanaf het water en ongeveer de laatste zon van de dag in een rustig wandeltempo langs het water gelopen. Volgens de route moet ik een keer rechtsaf (linksaf zou het water in gaan). Bij de eerste brug is het even afwegen. Nu rechtsaf en de bocht af snijden, of toch nog een stukje rechtdoor zoals de route op de gps aangeeft.

Rechtdoor wint. Na nog een stukje lopen is er weer een loopbrug aan de rechterhand en volgens de route heb ik ook het keerpunt bereikt. Tijd dus om het schelpenpad voor gezien te houden. Er volgt weer een heel stuk rechte weg tussen de weilanden door.

DSC_0153

Bij de windmolen wordt een t-splitsing bereikt. Eigenlijk gaat de route nog een stukje recht door, maar ik heb wel genoeg van de lange rechte wegen en besluit nu, op goed geluk rechtsaf te slaan. Het is in ieder geval in de richting van de auto.

De weg maakt een paar bochten en bereikt aan de rechterhand een natuurreservaat. Het klaphek is niet op slot en het bord geeft aan  dat je er mag wandelen. Wat te doen? Geen idee waar het pad heen gaat. Om niet in het donker in het natuurreservaat nog rond te dwalen, toch maar op de weg blijven.

Niet veel verder is er aan de linkerhand weer een klaphek, richting een “Kuierpaad”. Dit pad lijkt in ieder geval in de richting van de parkeerplaats te gaan. Toch maar van de verharde weg af en een alternatieve route volgen.

Het pad gaat eerst over een vlonderpad. Daarna is het vooral gras- en zandpaden. Hier is nog goed te merken dat het de afgelopen tijd behoorlijk geregend heeft. Het is behoorlijk drassig. Gelukkig zijn mijn wandelschoenen waterdicht, dus houd ik mijn voeten droog.

DSC_0158

Hier wandelen, tussen een kudde schapen door, over vlonderbruggetjes en rietkragen, wisselt mooie uitzichten af met verrassende paden. Aan het eind van het kuierpaad wordt de verharde weg weer bereikt en komt de bewoonde wereld en dus de parkeerplaats weer in zicht. Nog een laatste loodje voor de finish is bereikt. Toch weer gelukt.

Hoewel ik het eerste deel van de wandeling geen aanrader vind, heeft het gedeelte over het kuierpaad mij overtuigd nog een keer terug te komen.

Ps. voor wat te eten of te drinken kun je het best in Eernewoude een stop maken. Onderweg is er niets.

Facebooktwitter