Afstand: 7 kilometer

Waar: Sexbierum (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Jammer dat je niet bovenlangs de dijk kunt wandelen. Veel rechttoe-rechtaan wegen. Wel lekker gewandeld.

DSC_0145

 

Nu buienrader voor de komende paar uur belooft dat het niet gaat regenen is het een mooie gelegenheid om er nog even op uit te trekken. Met wat googlen kom ik op de site van waddenwandelen. Klinkt als een goed idee, een wandeling over de dijk met aan de ene kant uitzicht op het wad en aan de andere hand uitzicht op het Friese land (er zijn ook wandelingen in het Groningse land te maken trouwens). De diverse paden zijn te volgen via het “knooppuntenprincipe”. Ik kan dus de wandeling zo lang (en zo kort) maken als ik zelf wil. Via de site (klik hier als je de site wilt bekijken), kun je zelf routes maken. Inclusief beschrijving en een bestand via de app. Best handig.

Ik zoek een stukje uit in de buurt van Franeker. Met de gok dat ik de auto in de buurt kan parkeren maak ik een rondje dat begint bij knooppunt 78, net buiten Sexbierum. Het beginpunt is redelijk makkelijk gevonden, het parkeren van de auto is een grotere uitdaging. Ik gok het er maar op dat er in de berm geparkeerd mag worden en het niet te drassig is zodat de auto niet tot de assen in de modder zakt.

Vanaf knooppunt 78 loopt er een smal wandelpad in de richting van de dijk. Net voor de dijk moet er nog een bruggetje worden overgestoken. Nadat ik de eerste voet op het bruggetje heb gezet rennen er vier meerkoeten over het water weg. Toch even schrikken.

Onder aan de dijk loopt het pad (nu verhard) verder. Ik ga eerst rechts af dan heb ik eerst wind tegen. Tussen de schapen door manoeuvrerend volg ik het pad onderlangs de dijk, een opgang op de dijk is niet echt te vinden. Net voor ik volgens de route rechtsaf moet slaan, is er toch een weg naar boven. Een onheilspellend bord aan het begin van het pad. Vraag me wel af welk gevaar ik op eigen risico tegen kan komen. De schapen lijken me niet te wild.

DSC_0140

Boven op de dijk gekomen blijkt er niet echt een pad bovenlangs de dijk te lopen. Ik volg de rand van de verharding nog een stukje (niet echt geschikt om een paar kilometer te doen, je loopt nogal schuin), maar bij een hek aangekomen geef ik de moed maar op. Op dit stuk van de route is er niet echt een geschikt pad om bovenlangs te volgen.

DSC_0143

Dan maar weer over de dijk naar het verharde pad. Weer een keuzemoment. Ik kan de uitgestippelde route volgen en een vierkantje lopen, of gewoon omdraaien en dezelfde weg terug nemen. Ik besluit om te draaien. Dat loopt lekker rustig. Nu met de zon op het gezicht en de wind in de rug, begin ik aan de terugweg.

Bij het bruggetje kijk ik op mijn gps-apparaatje en besluit nog een lusje aan de wandeling te plakken. Dus rechtdoor de dijk blijven volgen. Bij de volgende brug besluit ik nu wel links af te slaan (je kunt natuurlijk ook gewoon draaien en langs de dijk terug lopen), richting de auto. Op het volgende kruispunt is er weer een keuzemoment. Iets verderop ligt het enige stukje bos hier in de buurt. Door het lusje iets groter te maken, gaat de wandeling door dit stukje groen.

Het pad slingert tussen de bomen door en komt op de weg uit waar er al zicht op de auto is. Links af voor het laatste kleine rechte stukje van de wandeling.

Bij de auto gekomen, is de conclusie dat ik lekker gewandeld heb maar ik niet zeker weet of ik dit mijn mooiste wandeling vind.

Ps. de auto was gelukkig niet in de modder weggezakt.

Facebooktwitter