Afstand: 11 kilometer (327 hoogtemeters)

Waar: Glangrwyney (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats van ‘The Bell’ in Glangrwyney, Wales

Samengevat: Een wandeling met een paar kleine klimmetjes, uitzicht op ‘Table Mountain’ en ten slotte richting ‘the Sugar Loaf’. Deze wandeling slaat de klim naar de top over.

Beoordeling: 8

Wel op het pad blijven.

Maandagmorgen negen uur is te vroeg om toestemming te vragen of er op de parkeerplaats van de pub geparkeerd mag worden. Dus maar een briefje achter de voorruit neergelegd, met de opmerking dat er een wandeling gemaakt wordt en er aan het eind van de wandeling tijd voor thee met taart is. Net wanneer alles klaar voor vertrek is komt er onverwacht een hoosbui naar beneden.

Even twijfel over wat te doen. Toch maar op pad gegaan, als het nog tien minuten blijft regen komt de poncho in actie. Blijkbaar is dit dreigement genoeg want net zo snel als de regenbui is losgebarsten is het ook weer droog. De route volgt het pad door het veld in de richting van de rivier. Hier is het even zoeken naar het pad. Dit ligt goed verstopt achter een twee meter hoge muur.

Omdat na regen zonneschijn komt.

Met enige acrobatische toeren wordt de andere kant van de muur bereikt en kan er verder gewandeld worden. Met nog een klein stukje redelijk vlak, komt dan toch het eerste serieuze klimmetje voor de voeten te liggen. In een bijna rechte lijn gaat het heuvel op met als beloning een mooi uitzicht op ‘Table Mountain’ en de ‘Black Mountains’ op de achtergrond.

Nog meer klimmen brengt de wandelaar uiteindelijk bij het pad wat ruim uitzicht geeft op ‘the Sugar Loaf’. De route volgt niet het groene pad naar boven, maar slaat soepel rechtsaf en maakt een ruime omtrekkende beweging en laat zo de echte klim voor een andere wandeling liggen. Onder begeleiding van een paar niet al te bang uitgevallen schapen wordt de volgende kleine uitdaging bereikt.

Wandelgezelschap in Wales

Blijkt het als schaap geen enkel probleem te zijn om een grote modderpoel te overwinnen, als wandelaar wordt nog wel een kleine maar mislukte poging ondernomen om de voeten droog en moddervrij te houden. Aan de andere kant van het water lassen de schapen een graspauze in en gaan de wandelaars in een stug wandeltempo verder. Het gaat nu vooral heuvel af en dus tellen de kilometers nu in een rap tempo weg.

Nog een paar stiles en een stukje door het weiland voor het eindpunt alweer in beeld komt. Algemeen oordeel: mooie wandeling, mooie uitzichten, klimmetjes die te doen zijn en een goed alternatief excuus om niet de klim naar de top te maken.

Ps. op maandag blijkt ‘the Bell’ gesloten te zijn, dus op zoek naar een tearoom voor thee met taart. De route die wel over de top van ‘the Sugar Loaf’ gaat vind je in de wandeling ‘Thee met een beetje suiker‘.

Facebooktwitter