Afstand: 2 kilometer

Waar: Sully Island (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: pub ‘the captain’s wife’, Swanbridge, Wales

Samengevat: een korte wandeling vanaf het vaste land naar Sully Island. De oversteek is alleen bij laag water te maken. Geen wandeling om hoge snelheden te halen, wel een voor de verzameling ‘bijzondere wandelingen’.

Beoordeling: 7,5

De oversteek naar Sully Island

De uitdaging voor vandaag is om de oversteek van het vaste land naar Sully Island te maken. Vanaf de parkeerplaats bij de pub is te zien dat de oversteek al helemaal droog gevallen is. Ook het informatiebord aan het begin van het pad geeft aan dat de weg open is. De wandelschoenen kunnen dus in stelling gebracht worden.

Vol goede moed worden de eerste voorzichtige stappen op gladde stenen gezet. Na tien stappen is het wel duidelijk dat het baanrecord vandaag niet gebroken gaat worden. Elke volgende stap moet met aandacht worden uitgezocht, voordat die ook daadwerkelijk gezet kan worden. Voornemen is ook om de voeten droog naar het vaste land terug te brengen.

Regenboog vanaf Sully Island

Na een paar kleine uitdagingen om de voeten ook daadwerkelijk droog te houden, is het gelukt om het eiland te bereiken. Even achterom kijkend, wordt vastgesteld dat het vaste land bijna nog binnen handbereik is, maar dat de wandeling toch al meer dan dertig minuten op de klok heeft gezet. Nu er weer een zandpad gevonden is, kan het wandeltempo weer iets omhoog.

Binnen vijf minuten wandelen op het eiland, waar de laatste paar dagen blijkbaar al de nodige regenbuien over heen zijn gegaan, is het wel duidelijk: ook op de zandpaden blijft het een uitdaging om er stevig de pas in te houden. En de regelmatige foto-pauzes helpen niet om een gemiddelde snelheid van rond de vijf kilometer per uur te halen.

Halverwege de wandeling op Sully Island

Na een rondje over het kleine eiland is het tijd om de waterstand te controleren. Het pad ligt er nog duidelijk zichtbaar bij, dus is het veilig om de oversteek te gaan maken. Ook de weg terug is een kleine puzzel in het vinden van de beste route. Maar met de nodige ervaring op zak lukt het ook nu om de gladde en hier en daar losliggende stenen moeiteloos te overwinnen.

Eenmaal weer aan vaste wal (ruim op tijd voor het pad gesloten wordt voor hoog water en zonder kleerscheuren), wordt besloten de wandeling af te sluiten met koffie met crumble in de pub.

Ps. controleer vooraf de getijden-tabel om er zeker van te zijn dat de oversteek veilig gemaakt kan worden. De oversteek vanaf het eiland moet door de wandelaar zelf ingeschat worden. Op het eiland staat geen informatiebord met de nog beschikbare tijd voor het hoogwater wordt.

Facebooktwitter