Afstand: 14 kilometer (519 hoogtemeters)

Waar: Glangrwyney (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: de parkeerplaats bij de pub ‘the Bell’ in Glangrwyney

Samengevat: een wandeling naar de top van ‘the Sugar Loaf’. Niet de voor de handliggende route vanuit Abergavenny maar vanuit Glangrwyney met onderweg uitzicht op ‘Table Mountain’ de weg naar de top gevonden.

Beoordeling: 8

Een van de groene lopers naar de top van the Sugar Loaf

Vandaag staat een kleine uitdaging op het wandelprogramma: de klim naar de top van the Sugar Loaf. Vanaf de parkeerplaats van de pub ‘the Bell’ (een andere optie is om de auto langs de weg te parkeren), is het een kleine moeite om het wandelpad te vinden. Het eerste stukje gaat over het asfalt maar binnen een paar honderd meter is de eerste stile bereikt en wordt het asfalt ingewisseld voor gras.

Via een tweede, niet te grote stile, wordt een meer uitdagende stile bereikt. Eerst een klein opstapje en dan aan de andere kant van de muur vier treden naar beneden. Het is vooral een kwestie van je voeten goed neerzetten en de reling goed vasthouden.

Nog een klein stukje vlak voordat dan toch de eerste echte hoogtemeters op de teller komen. Op de meeste stukken is het goed te doen, zo nu en dan wordt de wandelaar toch uitgedaagd met een steil stukje klimmen. De regen van de afgelopen dagen heeft de ondergrond behoorlijk glad gemaakt.

Eenmaal tussen de varens doorgelopen, komt de top in zicht

Het pad over het gras en door de weilanden wordt nog een klein stukje afgewisseld door asfalt om daarna toch weer over een zand- of modderpad verder te gaan. Na een kleine worsteling met het hek liggen er een paar groene lopers klaar om de wandelaars ruim baan naar de top geven.

Nu het open veld is bereikt is ook gelijk de straffe wind goed voelbaar. Gelukkig blijkt die vandaag uit de goede hoek te waaien en zo de wandelaars een klein steuntje in de rug te geven tijdens de klim naar boven. Het pad gaat in een gelijkmatige, bijna rechte lijn, doelbewust verder. En eigenlijk onverwacht snel wordt de top bereikt.

Thee met een beetje Sugar op de top.

Met een paar dreigende wolken op de achtergrond is het bij het trig-point tijd voor thee en een broodje. De wind gaat hier behoorlijk te keer, dus na het eerste kopje thee en halve broodje wordt besloten een lager gelegen picknickpunt te gaan zoeken. Voordat al het beleg van het brood afgewaaid is.

De route naar beneden is eenvoudig te volgen over het ingelopen pad. In een bijna rechte lijn wordt het eerste deel van de afdaling gemaakt. Nog een paar slingerbewegingen door de velden voordat de verharde weg voor het laatste deel van de wandeling bereikt wordt.

Algemeen oordeel van de wandelgroep is dat de klim naar de top vanuit Abergavenny zeker de moeite waard is, maar deze wandeling is favoriet. Bijkomend voordeel is dat parkeren een minder groot probleem is.

Ps. de wandeling is een variatie op de beschreven wandeling van de plaatselijke VVV waarin de klim naar de top wordt overgeslagen. Zeker een goed alternatief voor dagen met laaghangende bewolking of eindeloos veel regen.

Facebooktwitter