Afstand: 6 kilometer en 7 kilometer

Waar: Bleanavon (Wales)

Gpx bestand: beschikbaar (rondje 1 en rondje 2)

Startpunt: Fox hunter car park en Keepers pond

Samengevat: twee wandelingen over de Blorenge. Een wandeling start op de Fox hunter car park en gaat langs het trigpoint met een boog over het graspad terug. De andere wandeling start bij Keepers pond, volgt het pad langs het water en komt via het trigpoint op de top van de Blorenge, terug.

Beoordeling: 7,5

Zonsondergang op de Tumble

De tijd die je onderweg bent voor een wandeling in Wales is vaak lastig in te schatten. Met de nodige ervaring in de benen wordt voor het gemak met een wandeltempo van gemiddeld 3,5 kilometer per uur gerekend. Niet indrukwekkend hoog maar dat geeft je wel de rust om zonder gierende hartkleppen de klimmetjes te overwinnen en in alle rust regelmatig stil te staan, van het uitzicht te genieten en foto’s te maken.

Omdat een wandeling soms meevalt blijft er zo nu en dan tijd en energie over om na een langere wandeling een tweede (maar dan wel kortere) wandeling te maken. Een prima bestemming hiervoor is de Blorenge. Op een heldere dag is er een wijds uitzicht op ‘the Sugar Loaf’, ‘the Skirrid’, Wales en in de verte Engeland.

Uitzicht over Keepers pond

De eerste wandeling via het trigpoint op de top van de Blorenge begint in de schaduw van de zendmasten. Via het grindpad gaat de route in een bijna rechte lijn naar de top. Eenmaal boven (de klim valt reuze mee, het is vooral goed opletten waar je de voeten neerzet tussen alle losliggende stenen) is er een onbelemmerd en op de meeste dagen winderig uitzicht op het landschap.

Voorbij het trigpoint is het pad minder duidelijk herkenbaar en is de route vooral kijken waar de plassen het minst diep of de stenen het kleinst zijn. Bij het enige gemetselde bouwwerk maakt de route een bijna 90-graden bocht. Via het brede pad over het gras met een paar kleine klimmetjes wordt zonder grote inspanning het pad bereikt dat via de binnenbocht terug naar de parkeerplaats gaat.

De top van de Blorenge op de achtergrond

De tweede wandeling naar de top van de Blorenge in deze wandelweek start op de parkeerplaats bij ‘Keepers pond’ en volgt het wandelpad in de richting van het bruggetje. Zonder moeite en met droge voeten wordt de overkant van het water gehaald. Het bekende pad over het gras is zo gevonden en soepel gaat het tussen de schapen door in de richting van Engeland. Voor de tweede keer deze wandelweek wordt het gemetselde gebouwtje bereikt en kan de haakse bocht gemaakt worden.

Na de bocht komt het trigpoint al in beeld. Het is even de benen in een hogere versnelling zetten voor het steilste deel van de wandeling. Vandaag met de dreigende wolken geen tijd voor een pauze op de top maar in een streep door. Op het kruispunt bij de Fox hunter car park slaat de route rechtsaf en gaat tussen de heide door terug in de richting van het bruggetje bij ‘Keepers pond’.

Het laatste deel van de wandeling gaat langs het water en over het grindpad. Terug op de parkeerplaats is er nog net genoeg daglicht over voor een korte theepauze.

Ps. beide wandelingen zijn mooi om te doen, maar toch een lichte voorkeur voor de wandeling die bij ‘Keepers pond’ start.

Facebooktwitter