Afstand: 22 kilometer

Waar: Llanfoist (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats in Llanfoist

Samengevat: Een wandeling langs het Mon Brec Canal. Van brug 95A tot brug 74 en terug.

Beoordeling: 7,5

Al een paar bruggen gepasseerd.

De weersvoorspellingen hebben storm en regen voorspeld. Na kort overleg besloten voor de veilige optie te kiezen en de geplande wandeling naar de top van Table Mountain in te wisselen voor een beschutte en vlakke wandeling over het jaagpad langs het Mon Brec Canal.

Startpunt is de parkeerplaats in Llanfoist en om de benen rustig op gang te laten komen worden de enige klimmeters die de wandeling rijk is via de niet al te steile klim via het fietspad gemaakt. Eenmaal het kanaal bereikt slaat de wandeling links af, klaar voor een lange vlakke wandeling.

Een wandeling in Wales met weinig hoogtemeters

Nadat de voormalige werf van Llanfoist gepasseerd is en brug 95A is gemarkeerd, kan het aftellen beginnen. Het tempo van het water volgend wordt in een ontspannen tempo een verzameling bruggen gepasseerd en er een denkbeeldig streepje op de lijst geplaatst. In dit gedeelte van het kanaal zijn er geen sluizen of ophaalbruggen, maar wel een hele verzameling bruggen in de herkenbare grijze stenen.

Met ruim twaalf kilometer op de teller is Goytre Wharf gepasseerd (aan de overkant van het water ligt de tea room, maar de handige oversteek, als die er al is, hebben we duidelijk gemist) en wordt brug nummer 74 bereikt. Een mooi punt om een bocht van honderdtachtig graden te maken en aan de terug weg te beginnen. Ondanks dat het bijna niet mogelijk is om over het pad langs het kanaal de weg kwijt te raken, is de bank met de kaart van het kanaal een mooi punt voor de lunchpauze en tegelijk te bekijken welke herkenningspunten van de kaart al gezien zijn in een van de wandelingen langs het kanaal (voor deze bank geldt: alles links van de rode stip: ‘been there, seen that’). Na de korte rustpauze voor de voeten is het tijd om de bruggen nog een keer te tellen.

Rustpunt en kaart in één.

Fluitend worden de bruggen opgeteld en de kilometers afgeteld. Ook vandaag lijkt de terugweg korter dan de heenweg. Wat in dit geval ook feitelijk zo is, want nadat brug nummer 95A weer is bereikt slaat de route rechts af en daalt de steile trap af om via de binnenbocht de parkeerplaats weer te bereiken.

Terug op de parkeerplaats zijn de 22 kilometers in de benen te voelen ondanks een beperkt aantal overwonnen hoogtemeters. Unaniem besluit: tijd voor een ‘coffee & walnut cake’ en een kopje thee. Want ondanks het feit dat bij de wandeling de bewoonde wereld nooit ver weg is, is er onderweg geen terrasje voor thee met taart (afgezien van het ene onbereikbare terras).

Ps. ondertussen is er al een hele verzameling wandelingen langs het Mon Brec Canal gemaakt. Favoriet is nog steeds de etappe vanuit Brecon, vooral omdat in dit stuk een aantal sluizen gepasseerd wordt (altijd leuk wanneer er een boot aan het schutten is) en het aquaduct overgestoken wordt.

Facebooktwitter