Afstand: 12 kilometer (480 hoogtemeters)

Waar: Llangynidr (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: de parkeerplaats in Llangynidr, Wales

Samengevat: Een wandeling vanuit Llangynidr naar de top van Tor y Foel met uitzicht over Talibont reservoir. Via de oude trambaan en de velden terug. Het laatste deel van de wandeling gaat weer langs het Mon Brec Canal.

Beoordeling: 8

Eerste opstapje.

De weersvoorspellingen zijn niet echt uitnodigend voor een wandeling door de velden en een klim naar de top van Tor y Foel. Maar het is nog droog dus toch maar de eerste stappen gezet. Vanaf de parkeerplaats volgt de route een klein stukje het kanaal en slaat bij het pad bij de sluis af en gaat door de velden de heuvels in. Bij de stile is het routebordje nog eenvoudig te vinden. Twee hekken verder is er geen routebordje meer te zien. Na een paar omtrekkende bewegingen wordt er toch weer een bordje gevonden. Nadeel is dat er nu geen ontkomen meer aan is en er niets anders op zit dan het pad in een rechte lijn naar de top te volgen.

Ondertussen is de milde drizzle overgegaan in een echte echte herfstbui waar het water met bakken uit de lucht komt. Gelukkig houden de waterdichte schoenen de voeten droog en wordt zingend (‘man, it is raining’) de top bereikt.

Walk or run, that is the question.

Door de flarden bewolking is er op de top van de klim een mooi uitzicht op Talibont reservoir. Na een korte stop wordt de afdaling ingezet in de richting van het wandelpad over de oude trambaan. Het is even zoeken naar het wandelpad. Wat wel gevonden wordt is een klein beekje. Even goed kijken en het wordt duidelijk dat het beekje over het wandelpad stroomt. Er zit niets anders op dan het water te volgen. Na twee stappen stroomt het water niet alleen langs de schoenen maar ook in de schoenen.

Wanneer het water afbuigt wordt het wandelpad zichtbaar. Bij de stile gaat de route weer het veld in. Het hoger gelegen veld lijkt een goed idee. Maar na drie stappen is duidelijk: de regen heeft de klei omgetoverd in een glijbaan en binnen twee stappen is de zwarte broek net zo rood als de klei.

Van een afstand valt de klim mee.

Na nog drie beekjes overwonnen te hebben komt het vlakke jaagpad langs het kanaal weer in zicht. Ontspannen wordt het laatste deel van de wandeling afgelegd. Nog een korte stop bij de sluis maar vandaag is het stil bij de sluis en kan er doorgewandeld worden naar de finish op het parkeerterrein.

Tijd om de natte wandelschoen in te ruilen voor een paar droge schoenen en de oversteek naar de pub te maken voor lunch en een korte beoordeling van de wandeling. De uitdagende klim, het uitzicht over het reservoir, de trambaan en het kanaal maken het tot een afwisselende en boeiende wandeling. Zelfs in slecht weer.

Facebooktwitter