Afstand: 9 kilometer, 9 kilometer en 8 kilometet (met 647 hoogtemeters)

Waar: Marilleva (Italië)

Gpx bestand: hier beschikbaar (deel 1, deel 2 en deel 3)

Startpunt: parkeerplaats in Marilleva

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats in het lager gelegen Marilleva 900 via de weg naar Marilleva 1400 waar de pizza wacht.

Beoordeling: 7

Inlopen voor het echte werk.

Wandelen in de Dolomieten is even wennen aan de hoogtemeters, dus wordt voor de eerste wandeling een overzichtelijke route uitgezocht: over de netjes aangeveegde weg van Marivella 900 iets meer dan vijfhonderd meter naar boven wandelen naar Marivella 1400, met de belofte dat er pizza aan de piste wacht.

Nog even een check over de route: de dame bij het loket voor de liftpassen bevestigt de route: er is maar een weg die naar het hoger gelegen skidorp gaat. De opmerking dat het echt heel ver is, stuitert op de rug van de wandelaars af.

Fluitend worden de eerste vijftig hoogtemeters overwonnen, maar dan is de lucht in de longen vooral nodig om zonder al te veel piepende geluiden de weg naar boven af te leggen. Gelukkig komt er zo nu en dan een auto voorbij en is het een mooi moment om even in de sneeuwstrook te wachten en ruimte te maken voor het verkeer. Stug doorstappend wordt ruim voor het einde van de lunchtijd de finish in het hoger gelegen dorp bereikt. Tijd om een plekje op het terras te zoeken en pizza te bestellen.

Top van de wandeling.

Na de pauze is iedereen klaar voor de wandeling terug naar het lager gelegen dorp. De route is niet te missen: gewoon de enige weg naar beneden volgen. Waar in de klim er nog een paar keer gestopt is om een extra beetje zuurstof op te nemen, de terugweg gaat in een streep van start naar finish. Ruim binnen de gestelde tijd wordt het eindpunt van de wandeling bereikt.

Met meer kilometers op de teller dan in de ochtend gedacht, wordt de wandeldag afgesloten. Algemeen oordeel: niet de meest bijzondere wandelingen, maar prima routes om aan de hoogte en het klimmen te wennen. Klaar voor het echte werk.

Ps. met genoeg hoogtemeters in de kuiten is de wandelgroep klaar voor een serie wandelingen op de sneeuwschoenen.

Twee dagen later een variatie op de wandeling gemaakt. Van Marivella 900 weer naar boven gewandeld. Na 5,6 kilometer over de weg te hebben gewandeld worden de sneeuwschoenen ondergebonden en gaat het over de alternatieve route naar boven. Veel uitdagingen, hier en daar op het randje en met een beetje extra moed de finish gehaald. De terugweg maar via de weg gewandeld.

Facebooktwitter