Afstand: 6 kilometer (met 348 hoogtemeters)

Waar: San Bernardo (Italië)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: de parkeerplaats bij het Informatiebureau in San Bernardo

Samengevat: een wandeling, op de sneeuwschoenen, van het dorp naar de bevroren waterval van Valorz.

Beoordeling: 7,5

Uit de verzameling wandelingen in Val di Sole, is vandaag gekozen voor het avontuur naar de waterval van Valorz. Op papier een overzichtelijke route van vier kilometer. De uitdaging ligt in de driehonderdachtenveertig hoogtemeters die in de eerste 2,6 kilometer overwonnen moeten worden. Vol goede moed vertrekt de wandelgroep vanaf de parkeerplaats bij het VVV. Het eerste deel gaat over de weg, maar na een paar honderd meter kunnen dan toch de sneeuwschoenen onder gebonden worden.

Eenmaal de sneeuwschoenen onder gaat de route steil omhoog. Dat is even wennen, maar na een paar stappen komt het ritme er in en gaat het traag maar gestaag naar boven. Na de klim door het open veld gaat de wandeling verder over een smal ingelopen pad in de sneeuw. Na tien meter op het te smalle pad te hebben geworsteld wordt besloten de sneeuwschoenen af te doen en te kijken of het op de bergschoenen beter gaat.

Pick nicktafel met uitzicht op de waterval.

Nu pad en schoenen beter bij elkaar passen gaat het soepeler. Ondanks het feit dat het pad alleen maar klimt gaat het in een redelijk tempo naar boven. Omdat het pad al door meerdere wandelaars is afgelegd, is het vooral een kwestie van in het spoor blijven, goed uit kijken waar de voeten neer worden gezet en van het uitzicht genieten.

Bij de berghut is de bevroren waterval te zien. Door het pad nog een stukje verder naar boven te volgen, komt het ijs bijna binnen handbereik. De boom vlak bij de waterval is een mooi punt om een draai va honderdtachtig graden te maken en aan de terugweg te beginnen.

De waterval in de winter: bevroren.

Terug bij de berghut wordt de kleine maar uitdagende oversteek naar de andere kant van de vallei gemaakt. Dit deel van de beschreven route wordt duidelijk minder gebruikt. Nu geen mooi ingelopen pad maar veel losse sneeuw, waardoor er regelmatig een wandelaar tot voorbij de knie in de sneeuw wegzakt. Met veel vallen en opstaan wordt de route naar het dal gevolgd. Het laatste deel van de route gaat nog een klein stukje over de verharde weg.

Met de finish binnen handbereik staan twee bankjes in het zonnetje te wachten. Tijd om nog even de zon op het gezicht te laten schijnen en de wandeling te bespreken. Algemeen oordeel van de wandelgroep: een uitdagende wandeling. De waterval viel wat tegen en jammer dat het grootste deel van de wandeling in de schaduw van de imposante bergen ligt. Wel een streepje op het lijstje van zware wandelingen. Niet vanwege de afstand. Maar vooral door het vele klimmen en de losse sneeuw.

Ps. het aantal hoogtemeters en de losse sneeuw zorgen voor een laag wandeltempo. Zorg dat je genoeg tijd voor de wandeling hebt. Volgens de informatie, is de gemiddelde wandeltijd 3,5 uur. Dat lijkt overdreven lang, maar vandaag stond aan het eind van de wandeling de tijd op drie uur en een kwartier.

Facebooktwitter