Afstand: 6 kilometer (303 hoogtemeters)

Waar: Cogolo (Italië)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats in het centrum van Cogolo

Samengevat: een wandeling (volgens volgens de zeer beknopte beschrijving met 118 hoogtemeters) naar de middeleeuwse kerk van Santa Lucia. De wandeling is op de sneeuwschoenen gemaakt.

Beoordeling: 8 (plus 0,5 bonus voor de overstekende ree)

De middeleeuwse kerk van Santa Lucia

Op de parkeerplaats van Cogolo worden de wandelschoenen aangetrokken. De sneeuwschoenen kunnen nog even in de hand gehouden worden omdat de eerste vijfhonderd meter van de wandeling over de verharde en aangeveegde weg gaat.

Vanaf de parkeerplaats gaat de route in de richting van de brug over de rivier de Noce. Uitgerust met de zeer beperkte routebeschrijving (inclusief de belofte van 118 hoogtemeters in een eenvoudige wandeling) maar met de ervaring dat er onderweg genoeg bordjes de route markeren, kan er begonnen worden aan wandeling ’15 Santa Lucia’ uit de verzameling ‘wintry walks in Val di Sole’.

Net over de brug staat het officiële startbord van de wandeling. Hier kunnen de sneeuwschoenen onder gebonden worden net voor het pad serieus begint te klimmen. De route is eenvoudig te vinden: gewoon het ingelopen pad volgen.

Strak blauwe lucht.

In geval van twijfel zijn er nog de bordjes met de ondertussen bekende blauwe sneeuwschoenen. Bij een beekje is het even zoeken naar de beste oversteekplaats. Met een soepele hink-stap-sprong beweging wordt de overkant gehaald. Nog een klein stukje klimmen voordat het pad dan eindelijk begint te dalen. Tussen de bomen door is de toren van de kerk al te zien.

Via een klein stukje over de verharde weg wordt de middeleeuwse kerk bereikt. Na een kort bezoek gaat de wandeling verder (langs het bankje, geschikt voor een pauze-moment) in de richting van het kapelletje. Het tweede bankje overtuigt de wandelaars van een korte pauze.

Pauze in het zonnetje, met op de achtergrond de kerk.

Na een kort overleg wordt besloten om een kleine variatie op de routebeschrijving te maken en niet de steile afdaling door het veld te maken, maar met een kleine omtrekkende beweging over de weg de route op het lager gelegen wandelpad weer op te pikken. Eenmaal weer op de beschreven route gaat het over de landweg (met hier en daar een klein stukje vals plat) weer in de richting van Cogolo, waarbij de groep kort opgeschrikt wordt door een overstekende ree.

Terug op de parkeerplaats nog een korte beoordeling van de wandeling: de steile klim aan het begin van de wandeling was een onverwachte uitdaging. Eenmaal boven zijn de meeste hoogtemeters overwonnen en is het een redelijk eenvoudige route. De kerk, het kapelletje en de ree waren de bijzonderheden in de wandeling.

Ps. wanneer thuis het hoogteprofiel van de wandeling wordt bekeken wordt duidelijk dat het hoogste punt van de wandeling op 1399 meter ligt en al na 1,5 kilometer wandelen is bereikt en daarmee 240 hoogtemeters zijn overwonnen. Omgerekend is dat een gemiddeld stijgingspercentage van 16%.

Facebooktwitter