Afstand: 6 kilometer (273 hoogtemeters)

Waar: Rabbi (Italië)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats net buiten Rabbi Fonti

Samengevat: Een wandeling op de sneeuwschoenen, over de hangbrug. Inclusief een klimmetje naar het restaurant. De wandeling valt binnen ‘Stelvio National Park’.

Beoordeling: 8

Richting de hangbrug.

Net buiten het dorp Rabbi, met uitzicht op de speeltuin, wordt de parkeerplaats gevonden. Na het strikken van de veters van de wandelschoenen kunnen de sneeuwschoenen gepakt worden en is de wandelgroep klaar voor vertrek. Het eerste deel volgt de getrokken sporen voor langlaufers. Bij het informatiebord van de wandeling is er even overleg. Besloten wordt om de eerste klim over de aangereden sneeuw nog zonder sneeuwschoenen te wandelen.

In een gelijkmatige stijgende lijn wordt de eerste kilometer over de sneeuw afgelegd. Bij het bekende bord met de sneeuwschoenen slaat de route rechtsaf een smaller pad in. Vandaag is het pad nog voldoende ingelopen om nog zonder sneeuwschoenen verder te kunnen wandelen. Sneller dan verwacht komt de eerste attractie van de wandeling in zicht: de hangbrug. Schommelend ruim 55 boven het water en met een lengte van 100 meter is het even slikken voor de eerste stappen op de brug worden gezet.

Heen en weer bewegend op het ritme van de voetstappen laat de brug de wandelaars zonder protest de andere kant bereiken. Halverwege de oversteek is het een mooi moment om even stil te staan (let wel: het informatiebord zegt: maximaal 10 wandelaars op de brug) en van het uitzicht op de waterval te genieten. In deze tijd van het jaar gaat een deel van het watergeweld verborgen achter een wand van ijs. Om als verrassing onderaan de ijsmuur met enig gespetter weer zichtbaar te worden.

De overkant gehaald.

Na de brug gaat het pad vooral bergaf. Het is goed uitkijken om de ijzige stukken te ontwijken. Na nog een klein bruggetje is er een klein keuze moment: 1. Rechtsaf via de traptreden terug in de richting van het startpunt of 2. Linksaf een steile klim richting het onbekende (wat volgens de beschrijving een restaurant is, maar gesloten in het winterseizoen).

Met als doorslaggevend argument ‘Nu we er toch zijn…’ wordt gekozen voor optie 2. Even diep ademhalen en dan maar weer gaan klimmen. In een rustig tempo worden de hoogtemeters overwonnen over het smalle wandelpad. Het laatste deel van de route naar het restaurant gaat over de weg. Het uitzicht op de bergtoppen van ‘Stelvio National Park’ is indrukwekkend.

Uitzicht op de bergtoppen.

Bij het terras van het restaurant aangekomen is er een kleine verrassing: het restaurant blijkt toch open te zijn. Een goed excuus voor een pauze en een kopje thee (of iets anders van de kaart). Na de onverwachte pauze is de wandelgroep klaar voor de afdaling.

Op de sneeuwschoenen gaat het via de weg richting het dal. Sneller dan verwacht komt de parkeerplaats weer in zicht. Zingend worden de laatste meters van de wandeling afgelegd. Bij de auto nog een kleine beoordeling van de wandeling: de oversteek met de brug was het toppunt van de wandeling.


Facebooktwitter