Afstand: 4 kilometer

Waar: Halsteren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij Fort Roovere, Schansbaan 8, 4661 PN Halsteren

Samengevat: Een korte wandeling rond Fort Roovere, inclusief een doorsteek over de Mozesbrug. De wandeling is onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie’.

Beoordeling: 8,5

Halverwege de Mozesbrug

Aan het eind van de middag is er nog genoeg tijd en energie over voor een klein wandelrondje. Na kort overleg ‘Fort Roovere‘ gekozen als wandelbestemming van de dag. Fort Roovere is een van de grootste forten van de West Brabantse Waterlinie en was jarenlang een verdedigingsbolwerk tegen de Fransen, de Spanjaarden en de Belgen.

Vanaf de parkeerplaats wordt in een rechte lijn de oversteek gemaakt (met de optie tijdens openingstijden voor koffie met taart te stoppen bij de ‘Schaft’). Aan het eind van de middag is er van dit historische strijdgewoel niets meer te merken. Wel is er gezellige bedrijvigheid rond het terras en op de wandelpaden over het fort. Na de korte pauze wordt de klim naar de top van de wal gemaakt. Vanaf de wal is er en mooi uitzicht op de brug die als een loopgraaf door het water ligt.

Wandeling rond het voormalige fort

Zonder moeite wordt met droge voeten de andere kant van het water bereikt en hoewel het water nooit tot aan de lippen stijgt is het een grappige ervaring om zonder een nat pak te halen tussen het water door te lopen en de vingers tijdens de oversteek door het water te laten glijden. Het bankje is een goed punt om even te onthouden. Het is een mooi rustpunt aan het eind van de wandeling als het terras ongetwijfeld gesloten is.

De wandelroute trekt van de Mozesbrug rond een deel van de wallen van het voormalige fort. De wandeling volgt de slingerende contouren door het landschap in de richting van Halsteren. Na ongeveer een kilometer steekt de route de weg over om via een zandpad door het groen langs de Groote Melanen te wandelen.

Droge schoenen na de oversteek bij de Mozesbrug

Over schelpenpaadjes, zandpaadjes en hier en daar een stukje gras gaat het gestaag terug in de richting van de parkeerplaats. Met een blik op de klok wordt besloten dat er nog tijd is voor een zonnig momentje met uitzicht op de brug.

Het gaat nog een keer dansend tussen het water door (zo aan het eind van de dag zijn er geen bezoekers meer en geeft de brug een mooi podium voor een dansje). Op het bankje aan de overkant kunnen de voeten even omhoog. Het oordeel is unaniem: misschien niet de wandeling met de grootste uitdagingen maar een wandeling over de Mozesbrug maakt een bezoek aan het fort meer dan de moeite waard.

Ps. hoewel het geen lange wandeling is was het een mooie afsluiting van een wandelweekend. De wandelschoenen hebben de voeten moeiteloos door de 50 wandelkilometers van het weekend geloosd. Ondanks het feit dat de meeste kilometers dit weekend over asfalt gingen is het gelukt de voeten vrij van blaren te houden.

Facebooktwitter