Afstand: 12 kilometer

Waar: Radio Kootwijk (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats langs de Radioweg, 7348 BG Radio Kootwijk

Samengevat: een wandeling over de Veluwe met als middelpunt Radio Kootwijk. De route gaat door het bos en over de heide (met uitzicht op de schaapskudde).

Beoordeling: 7,5

Radio Kootwijk

Op de kleine parkeerplaats (met ruimte voor drie auto’s) verzamelt de wandelgroep voor de start de wandeling van vandaag. Uitgerust met een behoorlijke voorraad drinken in de rugzak, want het belooft een redelijk warme dag te worden, een fototoestel en goede moed kan er vertrokken worden.

Binnen honderd meter wordt het eerste bankje bereikt. Het uitzicht vanaf het bankje is prima, maar besloten wordt toch nog maar even door te wandelen. Verschillende zandpaden worden afgelopen, soms breed genoeg om met meerdere wandelaars naast elkaar te lopen. Wanneer het pad te smal wordt, gaat het in een soort van polonaise verder. Wanneer elke wandelaar genoeg zand in de schoenen heeft steekt de route het geasfalteerde fietspad op.

Schaapjes tellen

Op de t-splitsing is het links af en op zoek naar het zandpad dat links van het fietspad tussen de bomen verstopt moet liggen. Het pad wordt ook in eerste instantie gemist door de snelwandelaars, maar de hekkensluiter van de wandelgroep fluit de voorhoede terug.

Na een klein klimmetje en het ontwijken van een omgevallen boom die het wandelpad verspert, komt het herkenbare gebouw van Radio Kootwijk in zicht. Voor wie het toch mist helpt Staatsbosbeheer een handje met het niet te missen bord ‘Fotopunt’. Nadat er een hele reeks foto’s is gemaakt kan er verder gewandeld worden. Een geopend terras waar ‘Appeltaart met koffie’ (in die volgorde) klaar staat, is het verrassingsmoment van de dag.

Bijna eindeloze bospaden

Na een korte pauze komt de wandelgroep echt op dreef en in een strak tempo worden de kilometers over de heide (wat nog meer zand in de schoenen oplevert) afgelegd. Net voor het bos wordt bereikt, kunnen de schaapjes van de kudde geteld worden voordat aan het laatste deel van de wandeling begonnen wordt.

Via een een lange beukenlaan en de schaapskooi en een klein stukje fietspad wordt het eindpunt van de wandeling bereikt. Nadat de schoenen zijn uitgeklopt kan de wandeling nog kort besproken worden. Algemeen oordeel: afwisselende wandeling, maar ongetwijfeld net iets mooier als de heide in bloei staat.

Ps. Een grotere parkeerplaats is er bij Radio Kootwijk. De route wordt dan bij het theehuis opgepikt.

Facebooktwitter