Afstand: 10 kilometer en 6 kilometer

Waar: Loenen (Nederland)

Gpx bestand: hier (deel 1) en hier (deel 2) beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats langs de Vrijenbergweg, Loenen

Samengevat: een wandeling langs de grootste watervallen van Nederland aangevuld met een hele verzameling bospaden.

Beoordeling: 8

Pas op voor passerende stoomtreinen

De weerman voorspelt voor vandaag een tropische dag. Voor een wandeling met een beetje kans op verkoeling is gekozen voor een rondje (of twee) bij de watervallen van Loenen. Met het predikaat ‘grootste watervallen van Nederland’ zijn de verwachtingen hoog gespannen. Vanaf de parkeerplaats volgt de route de Vrijenbergerspreng. Deze in 1869 gegraven spreng was gegraven om het Apeldoorns Kanaal van water te voorzien. Vandaag is het vooral een speelplaats en routemarkering.

De route volgt het fietspad langs het water in de richting van het eerste keerpunt: de spoorwegovergang. Net voor de rails (het is even opletten) ligt de trap naar het kleine bruggetje om met droge voeten de andere kant van de spreng te bereiken. Via het bospad aan de andere kant van het water gaat de route terug in de richting van de waterval.

Groen met een vleugje paars

Bij de waterval wordt besloten het pootje baden nog even uit te stellen en het wandelpad verder te volgen. Bij de doorgaande weg is het even goed uitkijken bij het oversteken. Wanneer de hele wandelgroep de oversteek heeft gemaakt kan de wandeling worden voortgezet. Na een paar minder indrukwekkende watervalletjes wordt de tweede, grotere waterval bereikt. Dit bouwwerk was vroeger vooral bedoeld om de snelheid uit het stromende water te halen, nu is het een vooral een mooi punt om een pauze in te lassen voordat aan de volgende etappe van de wandeling wordt begonnen.

Nadat het begin van de spreng is bereikt verlaat de route het fietspad en volgt deze het brede zandpad door het bos. Na het eerste zandpad volgt er nog een en nog een. Voor de afwisseling wordt er een klein klimmetje naar het uitkijkpunt gemaakt.

Uitzicht vanaf het bankje

Tijd voor nog een korte pauze op het bankje met uitzicht over de Veluwe. Wanneer de hele wandelgroep weer op adem is gekomen, kan er verder gewandeld worden. Net wanneer er op de bospaden genoeg zand in de wandelschoenen is geschept, komt de parkeerplaats en dus het eindpunt van de wandeling binnen het blikveld. Nog een keer goed uitkijken bij het oversteken en dan met een soepele tred over de finish.

Voor een beetje natuurlijke verkoeling van de voeten, toch nog even pootjebaden in het frisse water. Nadat de voeten in het zonnetje weer mooi opgedroogd zijn is het tijd om de wandeldag af te sluiten. Weer een streepje op de denkbeeldige bucketlist gezet vandaag.

Ps. de korte wandeling (en daarmee een variatie de het rondje van 10 kilometer) loopt vanaf de parkeerplaats, via het wandelpad langs de twee watervallen, steekt bij het bruggetje over en gaat via het fietspad terug. Met een extra slinger om de derde waterval te bekijken. Keerpunt is het spoor. Met een beetje geluk komt de stoomtrein langs.

Facebooktwitter