Afstand: 19 kilometer

Waar: Vorden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Toeristisch Opstap Punt in Vorden. De Bleek, Vorden.

Samengevat: Een lange wandeling vanuit Vorden. Langs drie kastelen, over bospaden, een kleine safari, een wijngaard en mooie doorkijkjes over het landschap.

Beoordeling: 8,5

Nog een landgoed

Voor de wandeling van vandaag is de Achterhoek het decor. Op de parkeerplaats van het Toeristisch Opstap Punt worden de wandelschoenen aangetrokken en wordt de kaart met de routebeschrijving uit de tas gehaald. Klaar om te vertrekken. Landgoed Vorden is het eerste herkenningspunt op de route. Deze volgt de bordjes door het park en steekt de Vordense Beek over en gaat dan in de richting van het Knopenlaantje. Wanneer je goed tussen het groen doorkijkt zie je de sierlijke knopen in de beukentakken. Vroeger legden verliefde stellen een knoop in de twijg (als voorloper op het slotje aan een brug). Hoe langer de liefde duurde, hoe sierlijker de verstrengeling in de twijg.

Met een stevig wandeltempo wordt het tweede landgoed van de wandeling, de Kiefskamp, bereikt. Omdat ook dit landgoed particulier bezit is, maakt de route een omtrekkende beweging om de tuin en volgt de bospaden met een verzameling mooie doorkijkjes over het landschap.

Groener wordt het niet

Bij de brug over de Veengoot is het de bedoeling dat de wandelaar over het pad langs het water verder wandelt. Het is, in deze tijd van het jaar een kleine jungletocht en bij het veld wordt besloten voor de meer begaanbare variant te kiezen en via het veld naar de verharde weg te wandelen.

Een klein stukje verderop wordt de originele route weer opgepikt en gaat de wandeling verder door het bos. Via een hele verzameling bospaden worden de kilometers bijna moeiteloos afgelegd. Na het oversteken van de doorgaande weg is het even zoeken naar het vervolg van de route. Deze blijkt tussen het prikkeldraad en een houtwal verscholen te liggen.

Wijn uit de Achterhoek

Over nog meer bospaden (inclusief een overstekende ree), langs een wijngaard en over een zandpad tussen de velden (inclusief een overstekende haan) wordt de bebouwde kom van Vorden weer bereikt. De route maakt een kleine slinger via het station voordat er over het trottoir weer in de richting van het startpunt wordt gewandeld.

Op het bankje bij de parkeerplaats wordt in het zonnetje de wandeling nog even besproken. Het oordeel is unaniem: een mooie en afwisselende wandeling. Onderweg geen terras voor koffie, maar in Vorden is er keuze genoeg.

Ps. de wandeling kan ook gestart worden op het station van Vorden.

Facebooktwitter