Afstand: 6 kilometer

Waar: Tongeren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Molenweg, Tongeren

Samengevat: een verrassend afwisselende wandeling over de Veluwe. Inclusief een stukje vlonderpad.

Beoordeling: 8

Soms is een bospad bijna kaarsrecht

Met nog tijd in de planning voor een korte wandeling wordt gekozen voor een rondje door het bos bij Tongeren. Het startpunt ligt aan de Molenweg, een parkeerplaats net voorbij het startpunt waar meestal de wandeling in Tongeren wordt gestart. Vandaag wordt voor het gemak van een gemarkeerde wandeling gekozen. De kleur van de dag is: groen.

De eerste paar honderd meter lopen in de berm langs de verharde weg, maar dan staat er toch het volgende groene paaltje langs een zandpad. In een bijna rechte lijn gaat de route in de richting van het vlonderpand. Waar het zandpad bijna recht in het landschap ligt, is bij de aanleg van het vlonderpad voor een variatie gekozen: vier haakse bochten in het pad en een paar soepele heupbewegingen brengen de wandelaar met droge voeten aan de andere kant van het moerasgebied.

Hollands landschap

Vanaf het vlonderpad gaat de route over verschillende bospaden (inclusief een paar hoogtemeters) over ‘Landgoed Tongeren’. Hier en daar is het even goed zoeken naar het volgende groene paaltje maar met vereende krachten lukt het om het goede spoor te blijven.

Met bijna vier kilometer op de teller, is het startpunt van de wandeling al weer te zien. Onverwacht slaat de route linksaf, een breed zandpad op. In de schaduw van de imposante bomen zijn er mooie doorkijkjes op een Hollands landschap.

Wiegen in de wind

Het laatste deel van de wandeling gaat door het stiltegebied (alleen in het weekend dus vandaag geen ‘potje met vet in 27 coupletten’ voor de laatste kilometer). Een kronkelend bospad is laatste kilometer van de wandeling.

Op de parkeerplaats, waar de wandelschoenen vakkundig worden uitgeklopt zodat al het zand op de Veluwe achterblijft, is er nog een korte nabespreking van de wandeling. Algemeen oordeel: een verrassende wandeling. Een vlonderpad met een bijzondere bocht, een verzameling bospaden en een Hollands landschap van koeien in de wei vormen een bijzondere combinatie in een wandeling van zes kilometer.

Facebooktwitter