Afstand: 4 kilometer en 6 kilometer

Waar: Arnhem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar (deel 1 en deel 2)

Startpunt: parkeerplaats aan de Zijpendaalseweg 44, 6814 CL Arnhem

Samengevat: Twee wandelingen, door drie parken met als middelpunt Huis Zypendaal.

Beoordeling: 8

Park ‘de Gulden Bodem’

Op een steenworp afstand van Arnhem ligt Huis Zypendaal, het startpunt van een wandelmiddag. Op de parkeerplaats worden de veters in de wandelschoenen voorzien van een dubbele knoop en wordt aan het eerste rondje begonnen. Vanaf de parkeerplaats gaat de route direct heuvel op en het eerste park in: de Gulden bodem. De paden slingeren tussen de bomen door in de richting van het bronzen beeld van ‘Paulus de boskabouter’.

Na een korte pauze, inclusief een beetje nostalgie, wordt de route verder gevolgd over smalle bospaden en brede wandelpaden brengen de wandelaar vervolgens terug bij de parkeerplaats. Met nog tijd over wordt besloten nog een rondje aan de wandeling te te voegen.

Park Zypendaal

Even goed uitkijken bij het versteken van de weg voor een wandeling door het park van Huis Zypendaal. De route volgt het wandelpad langs de vijver en gaat dan de trap op naar het hoger gelegen wandelpad. Over een verzameling van wandelpaden met Huis Zypendaal altijd op de achtergrond wordt de korte wandeling afgerond.

Omdat de wandelgroep nog energie over heeft, wordt besloten nog een tweede wandeling te maken. Voor de tweede wandeling gaat het over de bospaden van het park rond Huis Zypendaal in de richting van Park Sonsbeek.

wegwijzers in Park Sonsbeek

In Park Sonsbeek wijst een kleurrijke verzameling van wegwijzers de wandelaars de weg. Een waterval, een openluchttheater, een theehuis en een vlindertuin is een kleine selectie uit de keuzemogelijkheden in het park. Wanneer Huis Zypendaal weer bereikt wordt zit de tweede wandeling door het park er bijna op. Nog een laatste kleine etappe en dan is de finish bereikt.

Terug op de parkeerplaats is het tijd om de schoenen te wisselen en de wandelingen kort na te bespreken. Geen spannende routes, maar een verrassend afwisselend landschap, waar historie de moderne tijd ontmoet. In totaal meer dan de moeite waard en fijn gewandeld.

Facebooktwitter